Certix Prontor


I dag har min kamerasamling utökats med en Certix Prontor. Kameran använder sig av 120-film och tar bilder i 6×9-format. Den tillverkades i Dresden, Tyskland någon gång runt 1940-talet. Det finns uttag för trådutlösare som sitter på Prontorslutaren. En ganska cool grej tycker jag är den uppfällbara ramsökare som har ett kors, vilket jag tror är för att man ska ha någon slags referens när man komponerar bilden. Vid slutaren sitter även en s.k. brilliantsökare, på andra kameror jag haft har dessa saknats så det var roligt att den finns kvar.
Jag måste nog kolla igenom uppfällningsmekanismen på min eftersom linsen inte ligger parallellt med filmplandet vilket det absolut bör göra om man ska få skärpa över hela bilden. I övrigt har jag hört att optiken (linsen) ska vara av mycket hög kvalitet men det får jag helt enkelt testa när jag har kollat över varför linser inte sitter parallellt med filmen. Det ska i alla fall bli roligt att testa den.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

2 Responses to Certix Prontor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Notice: Undefined index: rerror in /var/www/html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291