Norrskensvärden att ta i beaktning

Hur vet vi att det blir norrsken?

Har fått flera frågor om vad man ska kolla efter i appar och på olika hemsidor för att kunna se hur pass sannolikt det är att det faktisk blir sken eller inte. Tänkte därför förklara lite var jag brukar titta på.

  • KP – Det första jag tittar efter i prognosen är det som brukar kallas för KP-värde. ett värde från 4 och mer brukar vara intressant för oss i västerbotten och häromkring. Kp-indexet baseras på data från magnetometrar, densitet m.m. och används som en indikator hur långt ner över kontinenten det bör kunna vara synligt. Det prognostiserade Kp-indexet för kortsiktiga prognoser kommer av data från DSCOVR. Ett KP-värde 6 innebär att det bör kunna synas över hela sverige,
  • Densitet – Med densitet menas att man mäter tätheten i partiklarna från solvindarna. Egentligen är det här det viktigaste man ska kolla efter i apparna.
  • Speed – är solvindarnas (partiklarnas) hastighet är när dom slungas ut från koronahålen och på väg mot oss. För att det ska bli intressant så bör värdena ligga på minst 400km/s. Hastigheten på partiklarna kan vara över 1000km/s. (Det går med andra ord ganska fort)
  • Bz – är riktningen på vårt magnetfält och det värdet visar om partiklarna dras mot oss eller inte. Även om KP- värdet och hastigheten ser ”rätt” ut och detta värde är för högt är det alltså inte säkert att det träffar oss. Men är riktningen rätt på partiklarna kan dom ändå träffa oss om vi har tur. Här är ska värdena ligga på -1 till -20 för bra förutsättningar, d.v.s. så lågt värde som möjligt!
  • Bt – Det här värdet anger styrkan på magnetfältet och det ska alltså vara så högt som möjligt. 15 och uppåt är det som gäller här.
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *